Een nieuwe website

Een nieuwe website

Tadaaaaaa!!! Daar is ie dan, de nieuwe website voor Proactive Translations, de bedrijfsnaam waaronder ik werk.

In 1998 studeerde ik af en ik was het jaar daarvoor al begonnen met vertaalwerk. In die tijd was het Internet nog in opkomst. Mijn eerste website kreeg ik van mijn vader, evenals mijn domein. De naam had ik snel even verzonnen, ik had in die tijd onderhandelingen lopen met een grote Amerikaanse klant en daar kon ik moeilijk aankomen met ‘Vertaalbureau Schutte’. Dus werd het ‘Proactive Translations’.

Jarenlang hield ik zelf mijn website een beetje halfslachtig bij. Ik had nog nooit gehoord van SEO en meta-tags en focuskeywords, dus dat mijn site überhaupt werd gevonden, was al bijzonder. Ik had af en toe wel een nieuw logo, maar een hele site laten ontwerpen, dat zag ik nooit zo zitten. Totdat mijn zusje een hele mooie site liet maken. Ik was jaloers, zo mooi was het ontwerp! Maar ja, mijn onderneming zat net in een doorstartfase en echt veel geld was er niet, dus ik besloot het uit te stellen. Tot een paar maanden geleden, toen hakte ik de knoop door. Mentha kwam bij mij thuis om ‘feeling’ te krijgen, om een eerste beeld te vormen van wat ik wilde in een site. Ik wist eigenlijk wel wat ik wilde, maar niet hoe ik dat kon realiseren. Ik gaf Mentha mee dat ik gek ben op de jaren zeventig, en op oranje en paars en bruin. Eigenlijk was dat alles.

Na een paar weken kreeg ik via de mail de eerste voorstellen voor mijn logo. Het was zo mooi allemaal, dat ik nauwelijks kon kiezen. Gelukkig was ik bij mijn zusje op Bonaire en hebben we samen alles net zo lang doorgesproken en wijzigingen doorgegeven totdat het helemaal perfect was.

Ondertussen liet ik het logo aan wat mensen zien. Het merendeel was enthousiast, maar er waren ook kritieke noten: het was niet strak, het was niet gelikt, het was niet zakelijk. Maar dat was ook niet de bedoeling, want daar houd ik helemaal niet van! Ik betaal de rekening, en dus moet vooral ik het mooi vinden. Bovendien had ik lang en veel onderzoek gedaan naar hoe mensen nou naar websites kijken, en daaruit had ik geconcludeerd dat strak en zakelijk helemaal niet zo nodig was.

Twee weken geleden stond de site dan eindelijk in de steigers en konden Mentha en ik beginnen met finetunen. Dat was nog best wel veel werk, en bovendien moesten er vertalingen komen van de teksten. Die vertalingen waren deze week klaar en nadat Mentha gisteravond in een mailtje vroeg “Kunnen we live?” zei ik “Yeah” en toen was het zo ver: de première van de nieuwe website van Proactive Translations. Er moeten hier en daar vast nog wat schoonheidsfoutjes worden weggepoetst, maar het grootste werk is gedaan.

Met geweldig grote dank aan Mentha van MooiMentha: wat in mijn hoofd zat, heeft zij vorm gegeven. Ik kan het echt iedereen aanbevelen, samenwerken met Mentha is een genot en het resultaat is echt zo ontzettend de moeite waard.