Als particulier een vertaler nodig? Vraag het een freelancer!

Als particulier een vertaler nodig? Vraag het een freelancer!

Als particulier heb je soms een vertaling nodig, en heb je dan vaak geen idee hoe je dat aan moet pakken. Een simpele liefdesbrief naar een vakantieliefde in Spanje lukt nog wel met Google Translate (althans, als het niet al te ingewikkeld is), maar voor het serieuzere werk kun je beter een professional in de arm nemen. Bijvoorbeeld als je een sollicitatie in het buitenland hebt en je cv vertaald moet worden, of wanneer je gaat trouwen met die Spaanse vakantieliefde en haar/zijn geboorteakte en akte van ongehuwdheid moeten worden vertaald. Dan moet je op zoek naar iemand die dat professioneel en, in het tweede geval, beëdigd kan regelen.

translator is inJe kunt natuurlijk op zoek naar een vertaalbureau. Dan kom je vaak bij de ‘grote namen’ uit. Dat klinkt degelijk en je denkt vaak “als ze bovenaan de Google-search staan, zal het wel goed zitten”, maar eigenlijk betekent dat alleen maar dat ze veel geld hebben betaald voor die plaats vooraan bij Google. En dat geld, dat betaalt de klant. De (grote) bureaus maken veel kosten en hebben veel personeel in dienst. En dat zie je op de eindafrekening.

Dus hier komt mijn advies: ga op zoek naar een freelance vertaler in de talencombinatie die jij zoekt. Er zijn zoekfuncties op vertalersites, zoals de site van het Nederlands Genootschap voor Tolken en Vertalers (NGTV) of het Bureau Wbtv (Wet Beëdigde Tolken en Vertalers) (ter informatie: mijn eigen inschrijfnummer is 41 bij deze laatste). Maar je kunt het ook altijd aan mij vragen: voor Engels en Spaans help ik je meestal zelf, en voor de andere talen heb ik mijn eigen netwerk van collega’s waar ik vaak mee samenwerk. Ik breng je graag in contact met een geschikte vertaler.

Dus: al je vertaalvragen kun je stellen op info@proactive-translations.nl (voor een uitgebreide prijsopgave moet ik het te vertalen document even kunnen bekijken, vergeet het dus niet mee te sturen met je mail…antwoord krijg je altijd binnen 24 uur, op werkdagen binnen 1 uur).