Broodfonds

Broodfonds

Gisteren was het dan zo ver: de oprichtingsvergadering van Broodfonds Lichtpunt. Nadat we zes weken geleden de tweede informatieavond hadden gehad, bleven er ruim voldoende mensen over om een broodfonds te starten.  En dat heeft het bestuur de afgelopen tijd gedaan. Gisteravond kwamen we met zijn allen bij elkaar in het Atrium van het Augustinianum om alle papieren te tekenen en te proosten op ons nieuwe broodfonds.   broodfonds foto

In de twintig jaar dat ik nu zelfstandig ondernemer ben, had ik alleen in het begin een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Ik betaalde klauwen vol geld aan de premie, en er waren heel veel dingen waartegen je niet kon verzekeren, en aan het einde van het verhaal was het me gewoon te duur. De boekhoudster (tevens financieel adviseur en praatpaal) raadde me aan om te zorgen voor een eigen buffer, in plaats van mijn geld elke maand aan een verzekeringsmaatschappij te geven.

In die twintig jaar ben ik misschien drie weken ziek geweest, en nooit zo ziek dat ik niet kon werken gedurende een periode van meer dan een maand (behalve dan die burn-out/periode van overspannenheid). Maar het voelde altijd een beetje onveilig, alsof er echt niks mocht gebeuren in mijn leven. En toen kwam daar een paar jaar geleden die mooie uitvinding, het broodfonds. Een soort ziektewet voor zelfstandigen. Je legt een zeer redelijk bedrag in, en als je langer dan een maand ziek wordt, dan krijg je van de andere leden een schenking.

En nu ben ik dus lid van een broodfonds. Ik hoop dat ik er nooit gebruik van hoef te maken, maar de rust die het geeft, die is het maandbedrag in ieder geval dubbel en dwars waard!

Meer weten? Kijk op de website van Broodfonds Nederland: www.broodfonds.nl. Er zijn op dit moment 20 broodfondsen in het hele land in oprichting, en er zijn in totaal ruim 11.000 leden, en dat aantal groeit gestaag.
(Korte uitleg: Een broodfonds bestaat uit minimaal twintig en maximaal vijftig ondernemers, die elke maand geld opzij zetten op hun persoonlijke broodfondsrekening. Wie langdurig ziek is, krijgt van de anderen in zijn broodfonds maandelijks schenkingen om van rond te komen. Vrijwel alle zieke ondernemers zijn binnen twee jaar weer aan het werk, daarom duren deze schenkingen maximaal twee jaar. Er is ook een eigen risico: de eerste maand na ziekmelding is voor eigen rekening. Voorwaarden voor deelname zijn dat je langer dan 1 jaar zelfstandig ondernemer moet zijn, je moet minimaal €750,- gemiddeld per maand netto winst uit je onderneming halen en je moet bij toetreden arbeidsgeschikt zijn.)