‘Er is budget hoor…’

‘Er is budget hoor…’

Stel je eens voor: je gaat naar de supermarkt. Je hebt vooraf besloten dat je naar de Albert Heijn gaat, omdat je dat een fijne winkel vindt, met goede service en goede producten. Je hebt bewust besloten om niet naar de Aldi te gaan, want hoewel de prijzen er lager zijn, bevallen de producten je daar wat minder, dus nee, jij gaat naar de Albert Heijn.

Je loopt met je winkelwagen door de gangen, en je pakt de producten die je wilt kopen. Bij elk product bedenk je of je het nodig hebt, en of je er straks gebruik van maakt. Op die manier laad je jouw karretje vol. En dan ga je naar de kassa. Je legt alles op de lopende band, en de caissière scant alles.

Op het einde van deze handeling pak je je portemonnee. Je haalt er 25 euro uit en geeft die aan de caissière. Ze kijkt je een beetje vragend aan… “Uh, sorry, maar waarom geeft u me 25 euro?” zegt ze. En dan zeg je “Ja, dat is mijn budget voor de boodschappen voor deze week, bij jullie winkel. Dit heb ik ervoor over.”

Lang verhaal kort: de bedrijfsleider komt erbij en als je dan die ongein nog lang volhoudt, word je gewoon buiten gezet, zonder je boodschappen. Heel logisch, want ook al ben jij de klant, en ben je koning, jij bent niet degene die bepaalt wat de winkel (leverancier) vraagt voor zijn producten. Aan jou is de keuze of je gebruik maakt van de winkel, niet wat het mag kosten.

Gekke situatie? Ja, als ik het zo opschrijf is het een beetje raar, of niet? Maar toch is dit in onze branche, de vertaalwereld, aan de orde van de dag. Wij worden vrijwel dagelijks benaderd door klanten die graag met ons willen werken, en dan niet eerst vragen wat ons tarief is, maar gewoon zeggen “dit is ons budget, dus hier moet je het mee doen”. Persoonlijk ga ik hier nooit op in. Ik ben niet vies van onderhandelingen, maar dan toch liever op een andere manier: ik noem mijn tarief, de klant zegt ‘ik heb goede redenen waarom het voor minder zou moeten’, en ik ga daar dan op in, of niet.

Ondernemen…het blijft een uitdaging, een vak op zich, maar ook iets waar je heel veel voldoening uit kunt halen.